Vorige week belde Peter, een directeur van een middelgroot bedrijf, me op met een duidelijke boodschap: “Ik accepteer de ziekmelding van Sarah niet, ze is helemaal niet ziek!” Het gebeurt vaker dan je denkt—werkgevers die de ziekmelding van hun werknemers in twijfel trekken of weigeren te accepteren. In mijn praktijk krijg ik wekelijks te maken met dit soort casussen. Maar mag een werkgever zomaar een ziekmelding weigeren? En welke regels gelden er met betrekking tot de ziekmelding voor zowel werkgever als werknemer? 

De ziekmelding is het begin van het ‘ziektetraject’ van werknemer. Er bestaat geen wettelijke regeling met betrekking tot de ziekmelding. Veelal hebben werkgevers wel een verzuimregeling opgesteld, maar ze zijn hiertoe niet verplicht.

Werknemers dienen de verzuimregels na te leven, maar het is goed om te beseffen dat een ziekmelding in afwijking van verzuimregels wel geldig is indien werkgever wist of redelijkerwijs kon weten dat de werknemer ziek was. Een voorbeeld hiervan is de uitspraak van de kantonrechter Haarlem uit 2023[1]. Het betrof hier een glaszetter die tijdens het verrichten van zijn werkzaamheden van een trap viel. Werkgever bracht hem naar huis.  Vervolgens is werknemer toch naar het ziekenhuis gegaan en daar bleek zijn voet te zijn gebroken. De glaszetter stuurde zijn werkgever via What’s app een foto zijn voet in het gips. Er was hier geen sprake van een officiële ziekmelding, maar de rechter vond dat het what’s app bericht met de foto moest worden beschouwd als een ziekmelding. Werkgever wist namelijk of kon redelijkerwijs weten dat de werknemer ziek was. 

In Nederland geldt als uitgangspunt dat de werknemer die zich ziek meldt geacht wordt ziek te zijn. De mening van de werkgever over de ziekmelding is hierbij niet relevant. De werkgever heeft echter wel de mogelijkheid van controle door de bedrijfsarts. Twijfelt de werkgever aan de ziekmelding dan moet hij de bedrijfsarts inschakelen. Hij kan de ziekmelding dus niet weigeren. In de praktijk gebeurt het wel dat werkgevers een ziekmelding weigeren, maar de jurisprudentie is hier echter volstrekt helder over. Of een werknemer arbeidsongeschikt is voorbehouden aan de bedrijfsarts. De mening van werknemer of werkgever doet hier niet ter zake. Wat ook nog wel eens gebeurt is dat een werkgever die twijfelt aan de ziekmelding van de werknemer een recherchebureau inschakelt om undercover observaties te doen. Ook daarvoor geldt, als je dat al doet, dat de mening van het recherchebureau niet relevant is. Hier geldt eveneens dat de bedrijfsarts moet worden ingeschakeld en die bepaalt of de werknemer wel of niet arbeidsongeschikt is.

Op de werknemer rust uiteraard wel een verantwoordelijkheid ten aanzien van de ziekmelding. Doet een werknemer een valse ziekmelding dan kan dat ertoe leiden dat er op grond van de e-grond (= verwijtbaar handelen) de arbeidsovereenkomst door de rechter wordt ontbonden[2]. Een treffend voorbeeld hiervan is de uitspraak van de kantonrechter Den Bosch op 12 oktober 2023. Dit betrof een purser van Transavia die verlof vroeg om bij de bruiloft van haar oom aanwezig te kunnen zijn. Het was middenin het vliegseizoen en Transavia kampte met een tekort aan mensen om haar planning rond te krijgen. Werkgever kon om die reden de verlofaanvraag van de purser niet honoreren. De purser stelde alles in het werk om toch vrij te krijgen en belde de avond van tevoren haar leidinggevende op of zij niet iets voor haar kon regelen, want anders moest zij zich ziek melden. Ze kreeg geen verlof en de purser meldde zich vervolgens ziek. Een dag later was zij weer beter. Dit was overduidelijk een ziekmelding om maar niet te hoeven werken die betreffende dag. De kantonrecht zag die ook zo en de arbeidsovereenkomst werd ontbonden. 

[1] ECLI:NL:RBNHO:2023:8212

   

[2] Ktr. Den Bosch 12-10-2023, ECLI:NL:RBOBR:2023:4952