Een zieke werknemer mag niet zomaar worden ontslagen. Maar wat als de werknemer weigert mee te werken aan zijn re-integratie? Een recente uitspraak van de rechtbank Rotterdam laat zien dat het dan toch mogelijk is om de arbeidsovereenkomst te ontbinden mits de werkgever zorgvuldig handelt.

De kwestie

In deze zaak was een magazijnmedewerker sinds april 2024 ziek. Zijn werkgever verweet hem dat hij niet meewerkte aan zijn re-integratie: hij reageerde niet op oproepen, negeerde gesprekken en bezocht de bedrijfsarts niet. De werkgever waarschuwde hem meerdere keren schriftelijk en stopte uiteindelijk de loonbetaling. Desondanks bleef de werknemer afwezig en gaf hij geen objectieve medische onderbouwing voor zijn gedrag.
De werkgever verzocht de rechter om de arbeidsovereenkomst te ontbinden op de ‘e-grond’ (verwijtbaar handelen). De kantonrechter gaf de werkgever gelijk: de werknemer had ernstig verwijtbaar gehandeld en verloor niet alleen zijn baan, maar ook zijn recht op een transitievergoeding.

Wat betekent dit voor werkgevers?

Deze zaak onderstreept hoe belangrijk het is om als werkgever de juiste stappen te doorlopen bij een zieke werknemer die niet meewerkt aan zijn re-integratieverplichtingen:

1. Eerst schriftelijk aanmanen

Zorg dat je de werknemer eerst schriftelijk aanmaant om zijn verplichtingen na te komen.

2. Vervolgens schriftelijk waarschuwen

Komt werknemer ondanks de aanmaning zijn verplichtingen niet na, waarschuw hem dan schriftelijk dat je zal overgaan tot een loonopschorting of loonstop. Over het verschil tussen een loonopschorting en een loonstop verwijs ik naar mijn eerdere blog

3. Vraag een deskundigenoordeel aan bij het UWV

Alvorens je werkgever een ontbindingsverzoek kan indienen bij de rechter dien je te beschikken over een deskundigenoordeel van het UWV, tenzij dit in redelijkheid niet van je kan worden gevergd. In deze zaak was de werknemer echter onbereikbaar voor het UWV, waardoor zij geen deskundigenoordeel kon afgegeven. De rechter oordeelde dan ook dat hiermee sprake was van een situatie waarin het overleggen van een deskundigenoordeel niet van werkgever kon worden gevergd.

4. Verzoek tot ontbinding bij de rechter
Pas als alle eerdere stappen zijn genomen en de werknemer nog steeds niet meewerkt, kan ontbinding op de e-grond een optie zijn.

Conclusie

Een werknemer die zich ziekmeldt, geniet bescherming, maar dit is geen vrijbrief om elke medewerking aan re-integratie te weigeren. Werkgevers moeten zorgvuldig en juridisch correct handelen. Zet de juiste stappen en vergroot zo de kans op een succesvolle ontbinding als een werknemer structureel niet meewerkt.

Vindplaats: ECLI:NL:RBROT:2024:13439