Is jouw werknemer arbeidsongeschiktheid, dan ben je als werkgever verplicht om het loon door te betalen voor een maximale periode van 104 weken. In deze periode dienen zowel jij als jouw werknemer zich te houden aan de ‘spelregels’ omtrent ziekte. Dit met als doel om de werknemer te laten re-integreren, bij voorkeur in zijn eigen werk. ‘Eigen werk’ wordt door ons juristen ook wel de ‘bedongen arbeid’ genoemd.

Een werknemer is pas hersteld wanneer hij de bedongen arbeid qua taken en qua urenomvang weer volledig kan uitoefenen. Kan hij dat niet dan is er geen sprake van herstel, maar is degene nog steeds aan het re-integreren.

Is jouw werknemer weer in staat om zijn bedongen arbeid volledig te verrichten, dan meld je hem hersteld. Valt deze werknemer binnen vier weken opnieuw uit als gevolg van ziekte, dan worden beide ziekteperiodes samengeteld voor de 104 weken termijn. Dit noemen wij ook wel een doorlopend ziektegeval. Valt de werknemer echter pas na een periode van vier weken of meer opnieuw uit, dan vangt een nieuwe termijn van 104 weken aan voor de loondoorbetalingsverplichting.